Monday, April 6, 2020

ΨΩΜΙ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ ΑΛΕΥΡΙ

ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ

Αλεύρι, αλάτι, νερό και προζύμι είναι τα υλικά που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε ψωμί.
Σε ένα κιλό αλεύρι κίτρινο βάζουμε 250γρ. προζύμι, 600 γρ.νερό,2,5γρ. αλάτι. Με αυτή την βάση προσθέτουμε η αφαιρούμε υλικά ,ανακατεύουμε αλεύρια.

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ,κοσκινίζουμε το αλεύρι,ανακατεύουμε τα υλικά, πλήν του αλατιού, με ένα κουτάλι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί το μείγμα για μισή ώρα. Είναι σημαντική αυτή η ξεκούραση του
μείγματος γιατί εκεί γίνονται οι περισσότερες αλλαγές από τα φυσικά ένζυμα για να μεταβάλουν τα χαρακτηριστικά του ζυμαριού, είναι η λεγόμενη αυτόλυση*. 
Μετά μισή ώρα προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε.
Αφήνουμε το λιγότερο δυο ώρες να ξεκουραστεί το ζυμάρι μας,ανάλογα την ζέστη. Ακολουθούν μερικές μισάωρες παύσεις με ενδιάμεσα τρια-τέσσερα διπλώματα. Σχηματίζουμε τα καρβέλια και τα βάζουμε στο φούρνο η το ψυγείο.
Κάνουμε στο πάνω μέρος χαρακιές με το ξυράφι, βάζουμε το σουσάμι μας και ψήνουμε απο 40 λεπτά έως μια ώρα στους 180 βαθμούς.

Αν τα βάλουμε στο ψυγείο για το πρωί, το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και ακολουθούμε τη ίδια διαδικασία,

No comments:

Post a Comment